Upřesnění mikrobiálních limitů pracovních materiálů fázové analýzy hygieny získávání mléka = Specification of microbial limits of working materials of milking hygiene phase analyse

To chci

Hygienická kvalita syrového mléka je základním předpokladem výše jeho farmářské ceny, kvality mléčných výrobků, konkurenceschopnosti mléčných výrobků na trhu a bezpečnosti mléčného potravinového řetězce. Modernizace dojicí technologie přinesla zlepšení hygienické kvality mléka, nicméně technologické chyby lidského faktoru celý popis

Uloženo v:

Podrobná bibliografie

Hlavní autor
Oto Hanuš, 1957-
Další autoři
Kamila Sojková , Marcela Klimešová, 1960- , Petr Roubal , Jaroslav Kopecký, Radoslava Jedelská , Ludmila Nejeschlebová
Typ dokumentu
Články
Fyzický popis
Ilustrace
Publikováno v
Mlékařské listy - zpravodaj. -- ISSN 1212-950x. -- Roč. 26, č. 151 (2015), s. iv-ix
Témata
Popis jednotky
9 grafů, 2 schémata, 5 tabulek
Stálá příloha Věda a výzkum

Instituce:


MARC

LEADER 00000naa a2200000 i 4500
001 czpb000160990
FMT A N
LDR 0 0 |0 0naa a22 i 4500 
003 CZ PrUZP
005 20170526140950.0
007 ta
007 cr cn |||||
008 160527s2015 xr ad f 000 0 cze d
040 |a ABA009  |b cze  |e rda 
041 0 |a cze  |b eng 
072 7 |a 637  |x Živočišné produkty  |2 Konspekt  |9 24 
072 7 |a 579  |x Mikrobiologie  |2 Konspekt  |9 2 
080 |a 637.1  |2 MRF 
080 |a 614.3  |2 MRF 
100 1 |a Hanuš, Oto,  |d 1957-  |7 mzk2004236992  |u Výzkumný ústav mlékárenský, Praha  |4 aut 
245 1 0 |a Upřesnění mikrobiálních limitů pracovních materiálů fázové analýzy hygieny získávání mléka =  |b Specification of microbial limits of working materials of milking hygiene phase analyse /  |c Oto Hanuš, Kamila Sojková, Marcela Klimešová, Petr Roubal, Jaroslav Kopecký, Radoslava Jedelská, Ludmila Nejeschlebová 
246 3 1 |a Specification of microbial limits of working materials of milking hygiene phase analyse 
246 3 |a Věda a výzkum 
300 |b Ilustrace 
336 |a text  |b txt  |2 rdacontent 
337 |a bez média  |b n  |2 rdamedia 
338 |a svazek  |b nc  |2 rdacarrier 
500 |a 9 grafů, 2 schémata, 5 tabulek 
500 |a Stálá příloha Věda a výzkum 
520 3 |a Hygienická kvalita syrového mléka je základním předpokladem výše jeho farmářské ceny, kvality mléčných výrobků, konkurenceschopnosti mléčných výrobků na trhu a bezpečnosti mléčného potravinového řetězce. Modernizace dojicí technologie přinesla zlepšení hygienické kvality mléka, nicméně technologické chyby lidského faktoru v praxi přetrvávají a mohou být zdrojem hygienických rizik. Cílem bylo zpřesnit některé specifické limity mikrobiologické kontaminace materiálů (celkové počty mikroorganismů - CPM) pro podporu praktické metody fázové analýzy hygieny získávání mléka (FAHZM). Byly použity výsledky CPM, počtu psychrotrofních mikroorganismů (PSY) a počtu somatických buněk (PSB) z pokusného sledování (n = 104, 57 a 47) a dvou FAHZM pro dojírnu a potrubní dojicí zařízení (n = 48 a 18 různých vzorků). Hodnoty aritmetických průměrů (x) byly 20 709 CPM a 21 004 KTJ/ml PSY. Vztah mezi CPM a PSB byl významný, korelace 0,3126 (log CPM a log PSB 0,2941). 9,8 % variability v hodnotách bazénových PSB je vysvětlitelných variacemi v relevantních hodnotách CPM. Rovněž vztah mezi log CPM a log PSY byl významný (0,6484) a 43 % variability v hodnotách log PSY je vysvětlitelných variacemi v log CPM. Některé odvozené hygienické limitní hodnoty CPM (x + sd × 1,64; jednostranný interval spolehlivosti, 95 %) pro praxi FAHZM činily: stěry vnitřních povrchů technologie 8 018 (dojírna) a 5 235 KTJ/ml (potrubní dojicí zařízení); fázová mléka 50 857 a 99 570 KTJ/ml; výplachové vody 24 a 1 110 KTJ/ml. 
520 3 9 |a Hygienic quality of raw milk is an essential prerequisite of its farm price, the quality of dairy products, the competitiveness on the dairy market and the safety of milk food chain. Modernization of milking technology has improved the hygienic quality of milk, however the technological human errors persist in practice and may be a source of health risks. The aim was to clarify some specific limits for microbiological contamination of materials (total number of microorganisms - TCM) to support the practical methods of phase analysis of hygiene of the milking (PAHM). The TCM, psychrotrophic microorganisms (PSY) and the somatic cell count (SCC) results from the experimental observation (n = 104, 57 and 47) and two PAHM were used for milking parlor and pipeline milking equipment (n = 48 and 18 different samples). Arithmetic means (x) were 20,709 TCM and 21,004 CFU/ml PSY. Relationship between TCM and SCC was significant, correlation 0.3126 (log TCM and log SCC 0.2941). 9.8% of the variability in bulk SCC values is explainable by variations in the relevant TCM values. Also the relationship between the log TCM and log PSY was significant (0.6484) and 43% of the variability in the log PSY values is explainable by variations in log TCM. Some derived hygienic cut-off values TCM (x + sd × 1.64; 95% level of one-way confidence interval) for practice of PAHM were: swabbing of the internal surfaces of technology 8,018 (milking parlor) and 5,235 CFU/ml (pipeline milking equipment); phase milk 50,857 and 99,570 CFU/ml; flushing water 24 and 1,110 CFU/ml.  |9 eng 
530 |a Dostupné též na internetu 
546 |a Český text, český a anglický abstrakt 
650 0 9 |a COW MILK  |2 agrovoc 
650 0 9 |a Raw milk  |2 agrovoc 
650 0 9 |a DAIRY HYGIENE  |2 agrovoc 
650 0 9 |a QUALITY  |2 agrovoc 
650 0 9 |a MICROBIOLOGICAL ANALYSIS  |2 agrovoc 
650 0 9 |a SAMPLING  |2 agrovoc 
650 0 9 |a MILKING  |2 agrovoc 
650 0 9 |a MILKING PARLOURS  |2 agrovoc 
650 0 9 |a PIPES  |2 agrovoc 
650 0 9 |a WATER  |2 agrovoc 
650 0 9 |a Bacterial counting  |2 agrovoc 
650 0 9 |a MESOPHILE MICROORGANISMS  |2 agrovoc 
650 0 9 |a PSYCHROPHILIC MICROORGANISMS  |2 agrovoc 
650 0 9 |a SOMATIC CELL COUNT  |2 agrovoc 
650 0 9 |a STATISTICAL METHODS  |2 agrovoc 
650 0 9 |a Regression analysis  |2 agrovoc 
653 0 |a potrubí 
653 0 |a výplachová voda 
653 0 |a stěry 
653 0 |a celkový počet mikroorganismů 
653 0 |a korelační analýza 
653 0 |a limity 
650 0 7 |a kravské mléko  |2 agrovoc 
650 0 7 |a syrové mléko  |2 agrovoc 
650 0 7 |a hygiena mléka  |2 agrovoc 
650 0 7 |a kvalita  |2 agrovoc 
650 0 7 |a mikrobiologická analýza  |2 agrovoc 
650 0 7 |a odběr vzorků  |2 agrovoc 
650 0 7 |a dojení  |2 agrovoc 
650 0 7 |a dojírny  |2 agrovoc 
650 0 7 |a trubky  |2 agrovoc 
650 0 7 |a voda  |2 agrovoc 
650 0 7 |a počítání baktérií  |2 agrovoc 
650 0 7 |a mezofilní mikroorganismy  |2 agrovoc 
650 0 7 |a psychrofilní mikroorganismy  |2 agrovoc 
650 0 7 |a počet somatických buněk  |2 agrovoc 
650 0 7 |a statistické metody  |2 agrovoc 
650 0 7 |a regresní analýza  |2 agrovoc 
700 1 |a Sojková, Kamila  |7 uzp2011646037  |u Výzkumný ústav mlékárenský, Praha  |4 aut 
700 1 |a Klimešová, Marcela,  |d 1960-  |7 xx0039751  |u Výzkumný ústav mlékárenský, Praha  |4 aut 
700 1 |a Roubal, Petr  |7 uzp2009545458  |u Výzkumný ústav mlékárenský, Praha  |4 aut 
700 1 |a Kopecký, Jaroslav,  |u Výzkumný ústav mlékárenský, Praha  |4 aut 
700 1 |a Jedelská, Radoslava  |7 uzp2011646042  |u Výzkumný ústav mlékárenský, Praha  |4 aut 
700 1 |a Nejeschlebová, Ludmila,  |u Výzkumný ústav mlékárenský, Praha  |4 aut 
773 0 |t Mlékařské listy - zpravodaj  |x 1212-950x  |g Roč. 26, č. 151 (2015), s. iv-ix  |q 26:151  |9 2015 
856 4 1 |u http://www.mlekarskelisty.cz/upload/soubory/pdf/2015/151-iv-ix.pdf  |4 N  |9 HTM 
LKR |a ITM  |b 98450  |l UZP50  |y 2015 
910 |a ABA009  |t rs 
SIF |z JA  |d 20160527