Upřesnění mikrobiálních limitů pracovních materiálů fázové analýzy hygieny získávání mléka = Specification of microbial limits of working materials of milking hygiene phase analyse
Hygienická kvalita syrového mléka je základním předpokladem výše jeho farmářské ceny, kvality mléčných výrobků, konkurenceschopnosti mléčných výrobků na trhu a bezpečnosti mléčného potravinového řetězce. Modernizace dojicí technologie přinesla zlepšení hygienické kvality mléka, nicméně technologické chyby lidského faktoru … celý popis
Uloženo v:
Podrobná bibliografie
- Hlavní autor
- Další autoři
- , , , , ,
- Typ dokumentu
- Články
- Fyzický popis
- Ilustrace
- Publikováno v
- Mlékařské listy - zpravodaj. -- ISSN 1212-950x. -- Roč. 26, č. 151 (2015), s. iv-ix
- Témata
- Popis jednotky
- 9 grafů, 2 schémata, 5 tabulek
Stálá příloha Věda a výzkum
Instituce:
Česká zemědělská a potravinářská bibliografie
MARC
LEADER | 00000naa a2200000 i 4500 | ||
---|---|---|---|
001 | czpb000160990 | ||
FMT | A | N | |
LDR | 0 | 0 | |0 0naa a22 i 4500 |
003 | CZ PrUZP | ||
005 | 20170526140950.0 | ||
007 | ta | ||
007 | cr cn ||||| | ||
008 | 160527s2015 xr ad f 000 0 cze d | ||
040 | |a ABA009 |b cze |e rda | ||
041 | 0 | |a cze |b eng | |
072 | 7 | |a 637 |x Živočišné produkty |2 Konspekt |9 24 | |
072 | 7 | |a 579 |x Mikrobiologie |2 Konspekt |9 2 | |
080 | |a 637.1 |2 MRF | ||
080 | |a 614.3 |2 MRF | ||
100 | 1 | |a Hanuš, Oto, |d 1957- |7 mzk2004236992 |u Výzkumný ústav mlékárenský, Praha |4 aut | |
245 | 1 | 0 | |a Upřesnění mikrobiálních limitů pracovních materiálů fázové analýzy hygieny získávání mléka = |b Specification of microbial limits of working materials of milking hygiene phase analyse / |c Oto Hanuš, Kamila Sojková, Marcela Klimešová, Petr Roubal, Jaroslav Kopecký, Radoslava Jedelská, Ludmila Nejeschlebová |
246 | 3 | 1 | |a Specification of microbial limits of working materials of milking hygiene phase analyse |
246 | 3 | |a Věda a výzkum | |
300 | |b Ilustrace | ||
336 | |a text |b txt |2 rdacontent | ||
337 | |a bez média |b n |2 rdamedia | ||
338 | |a svazek |b nc |2 rdacarrier | ||
500 | |a 9 grafů, 2 schémata, 5 tabulek | ||
500 | |a Stálá příloha Věda a výzkum | ||
520 | 3 | |a Hygienická kvalita syrového mléka je základním předpokladem výše jeho farmářské ceny, kvality mléčných výrobků, konkurenceschopnosti mléčných výrobků na trhu a bezpečnosti mléčného potravinového řetězce. Modernizace dojicí technologie přinesla zlepšení hygienické kvality mléka, nicméně technologické chyby lidského faktoru v praxi přetrvávají a mohou být zdrojem hygienických rizik. Cílem bylo zpřesnit některé specifické limity mikrobiologické kontaminace materiálů (celkové počty mikroorganismů - CPM) pro podporu praktické metody fázové analýzy hygieny získávání mléka (FAHZM). Byly použity výsledky CPM, počtu psychrotrofních mikroorganismů (PSY) a počtu somatických buněk (PSB) z pokusného sledování (n = 104, 57 a 47) a dvou FAHZM pro dojírnu a potrubní dojicí zařízení (n = 48 a 18 různých vzorků). Hodnoty aritmetických průměrů (x) byly 20 709 CPM a 21 004 KTJ/ml PSY. Vztah mezi CPM a PSB byl významný, korelace 0,3126 (log CPM a log PSB 0,2941). 9,8 % variability v hodnotách bazénových PSB je vysvětlitelných variacemi v relevantních hodnotách CPM. Rovněž vztah mezi log CPM a log PSY byl významný (0,6484) a 43 % variability v hodnotách log PSY je vysvětlitelných variacemi v log CPM. Některé odvozené hygienické limitní hodnoty CPM (x + sd × 1,64; jednostranný interval spolehlivosti, 95 %) pro praxi FAHZM činily: stěry vnitřních povrchů technologie 8 018 (dojírna) a 5 235 KTJ/ml (potrubní dojicí zařízení); fázová mléka 50 857 a 99 570 KTJ/ml; výplachové vody 24 a 1 110 KTJ/ml. | |
520 | 3 | 9 | |a Hygienic quality of raw milk is an essential prerequisite of its farm price, the quality of dairy products, the competitiveness on the dairy market and the safety of milk food chain. Modernization of milking technology has improved the hygienic quality of milk, however the technological human errors persist in practice and may be a source of health risks. The aim was to clarify some specific limits for microbiological contamination of materials (total number of microorganisms - TCM) to support the practical methods of phase analysis of hygiene of the milking (PAHM). The TCM, psychrotrophic microorganisms (PSY) and the somatic cell count (SCC) results from the experimental observation (n = 104, 57 and 47) and two PAHM were used for milking parlor and pipeline milking equipment (n = 48 and 18 different samples). Arithmetic means (x) were 20,709 TCM and 21,004 CFU/ml PSY. Relationship between TCM and SCC was significant, correlation 0.3126 (log TCM and log SCC 0.2941). 9.8% of the variability in bulk SCC values is explainable by variations in the relevant TCM values. Also the relationship between the log TCM and log PSY was significant (0.6484) and 43% of the variability in the log PSY values is explainable by variations in log TCM. Some derived hygienic cut-off values TCM (x + sd × 1.64; 95% level of one-way confidence interval) for practice of PAHM were: swabbing of the internal surfaces of technology 8,018 (milking parlor) and 5,235 CFU/ml (pipeline milking equipment); phase milk 50,857 and 99,570 CFU/ml; flushing water 24 and 1,110 CFU/ml. |9 eng |
530 | |a Dostupné též na internetu | ||
546 | |a Český text, český a anglický abstrakt | ||
650 | 0 | 9 | |a COW MILK |2 agrovoc |
650 | 0 | 9 | |a Raw milk |2 agrovoc |
650 | 0 | 9 | |a DAIRY HYGIENE |2 agrovoc |
650 | 0 | 9 | |a QUALITY |2 agrovoc |
650 | 0 | 9 | |a MICROBIOLOGICAL ANALYSIS |2 agrovoc |
650 | 0 | 9 | |a SAMPLING |2 agrovoc |
650 | 0 | 9 | |a MILKING |2 agrovoc |
650 | 0 | 9 | |a MILKING PARLOURS |2 agrovoc |
650 | 0 | 9 | |a PIPES |2 agrovoc |
650 | 0 | 9 | |a WATER |2 agrovoc |
650 | 0 | 9 | |a Bacterial counting |2 agrovoc |
650 | 0 | 9 | |a MESOPHILE MICROORGANISMS |2 agrovoc |
650 | 0 | 9 | |a PSYCHROPHILIC MICROORGANISMS |2 agrovoc |
650 | 0 | 9 | |a SOMATIC CELL COUNT |2 agrovoc |
650 | 0 | 9 | |a STATISTICAL METHODS |2 agrovoc |
650 | 0 | 9 | |a Regression analysis |2 agrovoc |
653 | 0 | |a potrubí | |
653 | 0 | |a výplachová voda | |
653 | 0 | |a stěry | |
653 | 0 | |a celkový počet mikroorganismů | |
653 | 0 | |a korelační analýza | |
653 | 0 | |a limity | |
650 | 0 | 7 | |a kravské mléko |2 agrovoc |
650 | 0 | 7 | |a syrové mléko |2 agrovoc |
650 | 0 | 7 | |a hygiena mléka |2 agrovoc |
650 | 0 | 7 | |a kvalita |2 agrovoc |
650 | 0 | 7 | |a mikrobiologická analýza |2 agrovoc |
650 | 0 | 7 | |a odběr vzorků |2 agrovoc |
650 | 0 | 7 | |a dojení |2 agrovoc |
650 | 0 | 7 | |a dojírny |2 agrovoc |
650 | 0 | 7 | |a trubky |2 agrovoc |
650 | 0 | 7 | |a voda |2 agrovoc |
650 | 0 | 7 | |a počítání baktérií |2 agrovoc |
650 | 0 | 7 | |a mezofilní mikroorganismy |2 agrovoc |
650 | 0 | 7 | |a psychrofilní mikroorganismy |2 agrovoc |
650 | 0 | 7 | |a počet somatických buněk |2 agrovoc |
650 | 0 | 7 | |a statistické metody |2 agrovoc |
650 | 0 | 7 | |a regresní analýza |2 agrovoc |
700 | 1 | |a Sojková, Kamila |7 uzp2011646037 |u Výzkumný ústav mlékárenský, Praha |4 aut | |
700 | 1 | |a Klimešová, Marcela, |d 1960- |7 xx0039751 |u Výzkumný ústav mlékárenský, Praha |4 aut | |
700 | 1 | |a Roubal, Petr |7 uzp2009545458 |u Výzkumný ústav mlékárenský, Praha |4 aut | |
700 | 1 | |a Kopecký, Jaroslav, |u Výzkumný ústav mlékárenský, Praha |4 aut | |
700 | 1 | |a Jedelská, Radoslava |7 uzp2011646042 |u Výzkumný ústav mlékárenský, Praha |4 aut | |
700 | 1 | |a Nejeschlebová, Ludmila, |u Výzkumný ústav mlékárenský, Praha |4 aut | |
773 | 0 | |t Mlékařské listy - zpravodaj |x 1212-950x |g Roč. 26, č. 151 (2015), s. iv-ix |q 26:151 |9 2015 | |
856 | 4 | 1 | |u http://www.mlekarskelisty.cz/upload/soubory/pdf/2015/151-iv-ix.pdf |4 N |9 HTM |
LKR | |a ITM |b 98450 |l UZP50 |y 2015 | ||
910 | |a ABA009 |t rs | ||
SIF | |z JA |d 20160527 |