Antioxidant activity of phenolic fraction of pea (Pisum sativum)

To chci

S použitím 80procentního (obj.) acetonu jsme připravili extrakt ze semen hrachu. Separací na koloně Sephadex LH-20 při užití mobilní fáze methanol jsme ze surového extraktu získali šest frakcí (I-VI). Antioxidační aktivitu frakcí jsme zjišťovali v modelovém systému beta-karoten-linolanu. U jednotlivých frakcí jsme zjišťovali jejich UV celý popis

Uloženo v:

Podrobná bibliografie

Hlavní autor
Ryszard Amarowicz
Další autoři
Magdalena Karamać
Stanislaw Weidner
Typ dokumentu
Články
Fyzický popis
3 grafy, 2 tab
Publikováno v
Czech Journal of Food Sciences. -- ISSN 1212-1800. -- Roč. 19, č. 4, (2001), s. 139-142
Témata
Popis jednotky
Lit. s. 141 (22 zázn.) - Res. angl., čes

Instituce:


MARC

LEADER 00000naa a2200000 a 4500
001 czpb000064648
FMT A N
LDR |   naa a22 a 4500 
003 CZ PrUZP
008 011018s2001 xr f eng
040 |a ABA009  |b cze 
080 |a 635.1/.8  |2 MRF-sel 
100 1 |a Amarowicz, Ryszard,  |u Polish Academy of Sciences, Institute of Animal Reproduction and Food Research, Olsztyn, PL 
242 1 0 |a Antioxidační aktivita fenolické frakce hrachu (Pisum sativum) 
245 1 0 |a Antioxidant activity of phenolic fraction of pea (Pisum sativum) /  |c Ryszard Amarowicz 
300 |b 3 grafy, 2 tab 
500 |a Lit. s. 141 (22 zázn.) - Res. angl., čes 
520 |a S použitím 80procentního (obj.) acetonu jsme připravili extrakt ze semen hrachu. Separací na koloně Sephadex LH-20 při užití mobilní fáze methanol jsme ze surového extraktu získali šest frakcí (I-VI). Antioxidační aktivitu frakcí jsme zjišťovali v modelovém systému beta-karoten-linolanu. U jednotlivých frakcí jsme zjišťovali jejich UV spektra a stanovili jsme obsah celkových fenolických sloučenin. Výsledky modelového systému beta-karotenyl-linoleátu ukázaly, že antioxidační aktivita frakcí vzniklých separací vykazuje korelaci s obsahem celkových fenolických sloučenin, které klesaly v pořadí IV-VI-V-III-I-II. Antioxidační aktivita frakcí IV a VI byla ve srovnání s aktivitou butylovaného hydroanisolu (BHA) velmi silná. Absorpční maxima UV spekter ukázala, že hlavními fenolickými sloučeninami ve frakcích vzniklých separací jsou flavonoidy, nikoliv fenolické kyseliny. 
520 |a An extract of seeds of pea was prepared using 80percent (v/v) acetone. Six fractions (I-VI) were separated from the crude extract on a Sephadex LH-20 column using methanol as the mobile phase. The antioxidant activity of fractions was investigated in a beta-carotene-linoleate model system. For individual fractions, UV spectra were recorded and the content of total phenolics was determined. Results of the beta-carotene-linoleate model system indicated that antioxidant activities of separated fractions correlated with their content of total phenolic compounds and they decreased in the order of IV-VI-V-III-I-II. The antioxidant activity of fractions IV and VI was very strong as compared with that of butylated hydroxyanisole (BHA). Absorption maxima from UV spectra showed that flavonoids, and not phenolic acids, were the main phenolic compounds in separated fractions.  |9 eng 
650 0 9 |a ANTIOXIDANTS  |2 agrovoc 
650 0 9 |a CHROMATOGRAPHY  |2 agrovoc 
650 0 9 |a PEAS  |2 agrovoc 
650 0 9 |a PHENOLIC COMPOUNDS  |2 agrovoc 
650 0 9 |a PISUM SATIVUM  |2 agrovoc 
650 0 9 |a VEGETABLES  |2 agrovoc 
650 0 7 |a Pisum sativum  |2 agrovoc 
650 0 7 |a antioxidanty  |2 agrovoc 
650 0 7 |a chromatografie  |2 agrovoc 
650 0 7 |a fenolové sloučeniny  |2 agrovoc 
650 0 7 |a hrách  |2 agrovoc 
650 0 7 |a zelenina  |2 agrovoc 
700 1 |a Karamać, Magdalena,  |u Polish Academy of Sciences, Institute of Animal Reproduction and Food Research, Olsztyn, PL 
700 1 |a Weidner, Stanislaw,  |u Warmia-Masuria University in Olsztyn, Department of Plant Physiology and Biochemistry, Olsztyn, PL 
773 0 |t Czech Journal of Food Sciences  |x 1212-1800  |g Roč. 19, č. 4, (2001), s. 139-142  |q 19:4  |9 2001 
LKR |a ITM  |b 97096  |l UZP50  |y 2001 
CAS |a a 
SIF |z Old  |d 20011018  |9 2 
910 |a ABA009  |t rs